Transition to sustainable intensification in shrimp farming: challenges and opportunities
DOI:
https://doi.org/10.7201/earn.2023.02.06Keywords:
Aquaculture, Shrimp farming, Sustainable intensification, SustainabilityAbstract
The main practices of Sustainable Intensification (SI) carried out by small and medium producers in shrimp farming in Sinaloa, Mexico, were analyzed. The sustainability approach was used, from establishment to commercialization. The study shows a limited incorporation of SI practices and the main limiting factors are: poor institutional and regulatory framework, lack of electricity, low adoption of technologies, inefficient food management and supply, and excessive use of antibiotics. This work contributes to the recognition of limitations in the adoption of SI in shrimp farming, and to progress in the sustainability of this activity.
Downloads
References
Alvarez, M., Ochoa, E., Villalba, A. & Siu, E. (2001). Perfil de caracterización de las prácticas de camaronicultura en Sinaloa. Guayaquil, Ecuador: ECOCOSTAS.
Barraza-Guardado, R.H., Martínez-Córdova, L.R., Enríquez-Ocaña, L.F., Martínez Porchas, M., Miranda-Baeza, A. & Porchas-Cornejo, M.A. (2014). "Efecto de efluentes de granjas camaronícolas sobre parámetros de la calidad del agua y del sedimento frente a la costa de Sonora, México". Ciencias Marinas, 40(4), 221-235. https://doi.org/10.7773/cm.v40i4.2424
Beveridge, M., Phillips, M., Dugan, P. & Brummet, R. (2010). "Barriers to aquaculture development as a pathway to poverty alleviation and food security". En OECD (Eds.): Advancing the Aquaculture Agenda. Workshop Proceedings (pp. 345-359). Paris, Francia: OECD Publishing. https://doi.org/10.1787/9789264088726-23-en
Bortolini-Rosales, J.L. & Torres-García, M.D.P. (2004). "La camaronicultura en México". Revista Ciencias, 76(1), 58-61.
Carrazco Escalante, J.C. & León Balderrama, J.I. (2017). "Capacidad de absorción y competitividad en el cultivo de camarón del municipio de Ahome, Sinaloa". Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 27(50), 1-28. https://doi.org/10.24836/es.v27i50.475
CESASIN. (2022). Programa de sanidad en crustáceos. Obtenido de: Comité Estatal de Sanidad Acuícola de Sinaloa, México: https://cesasin.mx/programacrustaceos/
CONAPESCA. (2018). Anuario estadístico de acuacultura y pesca. Obtenido de: Comisión Nacional de Acuacultura y Pesca, México: https://www.gob.mx/conapesca/documentos/anuario-estadistico-de-acuacultura-y-pesca
Cortés, A., Casillas-Hernández, R., Cambeses-Franco, C., Bórquez-López, R., Magallón-Barajas, F., Quadros-Seiffert, W., Feijoo, G. & Moreira, M.T. (2021). "Eco-efficiency assessment of shrimp aquaculture production in Mexico". Aquaculture, 544(1), 737145. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2021.737145
De Walt, B., Ramírez, J., Noriega, L. & González, R. (2002). Shrimp aquaculture, the people and the environment in coastal Mexico. Obtenido de: ENACA: https://enaca.org/?id=516
Engle, C.R., McNevin, A., Racine, P., Boyd, C.E., Paungkaew, D., Viriyatum, R., Tinh, H.Q. & Minh, H.N. (2017). "Economics of sustainable intensification of aquaculture: Evidence from shrimp farms in Vietnam and Thailand". Journal of the World Aquaculture Society, 48(2), 227-239. https://doi.org/10.1111/jwas.12423
FAO. (1992). Estudio socioeconómico del cultivo del camarón realizado por sociedades cooperativas. Roma, Italia: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura.
FAO. (2016). Sustainable intensification of aquaculture in the Asia-Pacific region. Roma, Italia: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura.
FAO. (2017). El futuro de la alimentación y la agricultura, tendencias y desafíos. EnEl futuro de la agricultura y la alimentación. Roma, Italia: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura.
FAO. (2020). El estado mundial de la pesca y la acuacultura. Roma, Italia: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura.
González, F. & Martín, F. (2011). "Diseño de un índice sintético de desarrollo sostenible y aplicación a la Unión Europea". Economía Agraria y Recursos Naturales, 4(7), 3-26 https://doi.org/10.7201/earn.2004.07.01
González-Ocampo, H.A. (2010). "Efectos ambientales producidos por la camaronicultura en el norte de Sinaloa, México". Ra Ximhai, 1(6), 9-16. https://doi.org/10.35197/rx.06.01.2010.02.hg
IFPRI. (2016). Informe nutrición mundial. De la promesa al impacto: terminar con la malnutrición de aquí a 2030. Obtenido de: Instituto Internacional de Investigación sobre Políticas Alimentarias: http://dx.doi.org/10.2499/9780896295865
INEGI. (2019). Pesca y acuicultura. Censos Económicos 2019. Obtenido de: Instituto Nacional de Estadística y Geografía, México: https://inegi.org.mx/contenidos/productos/prod_serv/contenidos/espanol/bvinegi/productos/nueva_estruc/702825198978.pdf
Joffre, O., Klerkx, L. & Khoa, T.N. (2018). "Aquaculture innovation system analysis of transition to sustainable intensification in shrimp farming". Agronomy for Sustainable Development, 38(34), 34. https://doi.org/10.1007/s13593-018-0511-9
Kuyper, T. & Struik, P. (2014). "Epilogue: global food security, rhetoric, and the sustainable intensification debate". Current Opinion in Environmental Sustainability, 8(1), 71-79. https://doi.org/10.1016/j.cosust.2014.09.004
Lee, C. & Lee, K.-J. (2018). "Dietary protein requirement of Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei in three different growth stages". Fisheries and Aquatic Sciences, 21(1), 30. https://doi.org/10.1186/s41240-018-0105-0
Little, D.C., Young, J.A., Zhang, W., Newton, R.W., Al Mamun, A. & Murray, F.J. (2018). "Sustainable intensification of aquaculture value chains between Asia and Europe: A framework for understanding impacts and challenges". Aquaculture, 493, 338-354. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2017.12.033
Martínez-Córdova, L., Martínez Porchas, M. & Cortés-Jacinto, E. (2009). "Camaronicultura mexicana y mundial: ¿actividad sustentable o industria contaminante?" Contaminación ambiental, 25(3), 181-196.
Martínez, P. (2006). "El método de estudio de caso: estrategia metodológica de la investigación científica". Pensamiento y gestión: revista de la División de Ciencias Administrativas de la Universidad del Norte, 20, 165-193.
OECD-FAO. (2021). OECD-FAO Agricultural Outlook 2021-2030. Obtenido de: Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico-Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura: https://doi.org/10.1787/47a9fa44-es
ONU (2019). Perspectivas de la Población Mundial. Nueva York, Estados Unidos: Naciones Unidas.
ONU. (2022). Objetivos de Desarrollo Sostenible. Objetivo 14: Conservar y utilizar sosteniblemente los océanos, los mares y los recursos marinos. Nueva York, Estados Unidos: Naciones Unidas.
Páez-Osuna, F. (2005). "Retos y perspectivas de la camaronicultura en la zona costera". Revista Latinoamericana de Recursos Naturales, 1(1), 21-31.
Pérez-Enriquez, R., Acosta-Salmón, H., Arcos-Ortega, F., Ascencio, F., Campa-Córdova, A.I., Campos-Ramos, R., Cierva-Cerecedo, R., Cruz-Hernández, P., Hernández-Llamas, A., Ibarra-Humphries, A.M., Mazón-Suástegui, J.M., Mejía-Ruiz, C.H., Mercier, L., Nolasco-Soria, H., Palacios-Mechetnov, E., Racotta, I.S., Romero-Vivas, E., Vázquez-Juárez, R. & Villareal-Colmenares, H. (2016). "Reseña histórica y académica del cultivo de Camarón en el CIBNOR". Recursos Naturales y Sociedad, 2(1), 36-59. https://doi.org/10.18242/RENAYSOC.2016.02.02.01.0004
Espinosa, A.P. & Bermúdez, M.C.A. (2012). "La acuicultura y su impacto al medio ambiente". Estudios Sociales, 2(1), 221-232.
Ponce-Palafox, J.T., Ruiz-Luna, A., Castillo-Vargasmachuca, S., García-Ulloa, M. & Arredondo-Figueroa, J.L. (2011). "Technical, economics and environmental analysis of semi-intensive shrimp (Litopenaeus vannamei) farming in Sonora, Sinaloa and Nayarit states, at the east coast of the Gulf of California, México". Ocean and Coastal Management, 54(7), 507-513. https://doi.org/10.1016/j.ocecoaman.2011.03.008
Pretty, J., Toulmin, C. & Williams, S. (2011). "Sustainable intensification in African agriculture". International Journal of Agricultural Sustainability, 9(1), 5-24. https://doi.org/10.3763/ijas.2010.0583
Sagarnaga-Villegas, L.M., Salas-González, J.M. & Aguilar-Ávila, J. (2018). Metodología para estimar costos, ingresos y viabilidad financiera y económica en unidades representativas de producción. Chapingo, México: Universidad Autónoma Chapingo (UACh).
Santiago, M.L.H., Espinosa, A.P. & Bermúdez, M.C.A. (2009). "Uso de antibióticos en la camaronicultura". Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas, 40(3), 22-32.
SENASICA. (2003). Manual de buenas prácticas de producción acuícola de camarón para la inocuidad alimentaria. Obtenido de: Servicio Nacional de Sanidad, Inocuídad y Calidad Agroalimentaria, México: https://cesasin.mx/wp-content/uploads/2017/12/Cam-Manual-de-buenas-practicas-de-produccio%CC%81n-acuicola-de-camaro%CC%81n-para-la-inocuidad-alimentaria.pdf
SENASICA. (2019). Manual de buenas prácticas acuícolas durante la producción de camarón. Obtenido de: Servicio Nacional de Sanidad, Inocuídad y Calidad Agroalimentaria, México: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/463236/Primer_borrador_manual_de_buenas_practicas_de_camar__n.pdf
Struik, P.C. & Kuyper, T.W. (2014). "Editorial overview: Sustainable intensification to feed the world: concepts, technologies and trade-offs". Current Opinion in Environmental Sustainability, 8(1), vi-viii. https://doi.org/10.1016/j.cosust.2014.10.008
Tseng, M.C., Roel, A., Deambrosi, E., Terra, J.A., Zorrilla, G., Riccetto, S. & Pittelkow, C.M. (2020). "Towards actionable research frameworks for sustainable intensification in high-yielding rice systems". Scientific Reports natureresearch, 10(1), 1-13. https://doi.org/10.1038/s41598-020-63251-w
Varela, A. & Varela Moraga, T. (2019). "La camaronicultura como fuente sustentable de alimentos de origen animal. Logros, retos y oportunidades". Ecología y Desarrollo Sostenible, 1(1), 1-12.
Wezel, A., Soboksa, G., Mcclelland, S., Delespesse, F. & Boissau, A. (2015). "The blurred boundaries of ecological, sustainable, and agroecological intensification: a review". Agronomy for sustainable development, 35, 1283-1295. https://doi.org/10.1007/s13593-015-0333-y
Yin, R.K. (1994). Case study research and application: Design and methods. Applied Social Research and Methods. Londres, Reino Unido: SAGE.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Irma Maldonado-Hernández, Juan Antonio Leos-Rodríguez, Norman Aguilar-Gallegos, Leticia Myriam Sagarnaga-Villegas, Juana Astorga-Ceja
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
This journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License